• English
 • Leon&León presenteren een niet-zo-guilty pleasure:
  's Werelds eerste friet, laag(ste)in koolhydraten

  Ons verhaal

  Friet dat Leon&León heet; dat klinkt misschien een beetje… anders. Maar dat is precies wat wij zijn, een beetje anders. Als je eenmaal het verhaal hoort over twee neven die op aardappelavontuur gingen, wordt het vanzelf allemaal duidelijk. Hun namen? Jim en Frank. Nee grapje. Leon&León natuurlijk.

  • 1536 - 1905: De geschiedenis van de friet

   In 1536 werd de eerste aardappelplant naar Europa gebracht. In Nederland werd de aardappel in 1593 geïntroduceerd, maar pas in 1727 werden de eerste aardappels geteeld die tot voedsel voor mensen zouden dienen. In 1905 werden de eerste frieten in Nederland gekocht op de kermis in Bergen op Zoom. Sindsdien is het een snack voor veel Nederlanders.

  • 2012: Een leven zonder friet

   Vanwege medische redenen moet Leon een koolhydraatarm dieet volgen. Hij staat aan de vooravond van een leven zonder zijn guilty pleasure, friet. Natuurlijk,  je kunt leven zonder het eten van friet.

   Maar dat zou een stuk minder leuk zijn, toch? Dus besluit Leon te zoeken naar koolhydraatarme friet. Het resultaat? Niets! Leon schakelt daarom de hulp van zijn neef in: León. Hun idee? Zelf koolhydraatarme friet produceren!

   En zo is het begonnen.

  • 2012 - 2013: Een gesprek met Professor Potato

   De Leons starten hun avontuur met een bezoek aan Professor Potato: Hans van Doorn, biochemicus bij HZPC. Hier komen ze erachter dat Nederland de eerste is in het ontwikkelen van koolhydraatarme aardappels. Komt dat even goed uit!

   Er is alleen één probleem… je kunt… deze aardappels… niet… frituren. Eigenwijs als ze zijn, gaan Leon&León naar huis met meer dan 100 kilo vers geoogste low carb aardappels in hun achterbak om het toch zelf te gaan proberen.

  • 2013 - 2014: Volgende keer beter. Of niet.

   Helaas lijken deze aardappels niet van olie te houden. Keer op keer, poging na poging lukt het Leon&León niet om deze aardappels te frituren. Na meer dan 300 pogingen is het enige resultaat wat ze hebben 100 kilo verbrande frieten (sorry!).

  • 2014: Eureka!

   Tot dusver hebben Leon&León een goed idee en een goede aardappel. Maar nog steeds geen friet. Tot één van de Leons een openbaring heeft. Wat als er een soort coating is dat de friet beschermt tegen verbranding?

  • 2015: Paul schiet te hulp

   In de zoektocht naar een coating komen Leon&León bij Paul Vos terecht, mede-oprichter van De Korrel, een bedrijf dat alles weet van coatings en paneermeel. Hij besluit de mannen te helpen en ontwikkelt een 100% natuurlijke coating.

  • 2016 - 2017: Uitproberen!

   De mannen hebben eindelijk resultaat: koolhydraatarme friet met een coating. Zal het werken? Er is maar één manier om daar achter te komen. Tijd om de friet in de airfryer te doen. Acht zenuwslopende minuten gaan voorbij. Het is tijd om te testen.

   Kleur: glanzend en geel. Check!

   Geur: zoals versgebakken friet hoort te ruiken. Check!

   Smaak: krokant aan de buitenkant en romig aan de binnenkant, met een verrassend smaakvolle aardappelsmaak. Mega check!

  • 2018: De geboorte van Leon&Léon

   Jarenlange nieuwsgierigheid, eigenwijsheid en hard werken worden beloond. Leon kan eindelijk zijn geliefde friet eten. Maar hoe egoïstisch zou het zijn om dit voor zichzelf te houden? En dus, hebben de Leons op advies van hun aardappelvrienden bij HZPC en De Korrel besloten de friet op de markt te brengen.

  • 2019: De introductie van 's werelds eerste koolhydraatarme friet